Erik Krikke

Van assistent oorlogschirurgie

Ik, Erik Krikke (Steenwijk, 1976), ben begonnen met schrijven van mijn boek ‘Operatie Geslaagd. Afghanistan: van oorlogschirurgie naar PTSS’ in de zomer van 2013.

Lang voordat ik hiermee begon werd ik vanuit mijn beroep als militair en functie operatieassistent chirurgie uitgezonden naar Afghanistan.

 

Daar werkte ik wekenlang in een ‘snelkookpan’, het NAVO ziekenhuis op de immense militaire basis Kandahar Airfield. Wekenlang heb ik geholpen bij het opereren van soms onherkenbaar verminkte slachtoffers onder dreiging van raketaanvallen.

 

Deze ervaringen hebben een litteken op mijn ziel achtergelaten. Jaren later moest ik erkennen dat ik mezelf verloren had. Ik had hulp nodig.

OK Kandahar Airfield Afghanistan 2007


Naar PTSS

Assistent chirurgie Erik Krikke

Na jaren  van stilzwijgen moest ik mijn grootste gevecht gaan beginnen: de strijd met mijn herinneringen, maar bovenal met mijzelf. 

 

Ik ben begonnen met schrijven als onderdeel van mijn behandeling in het kader van vastgelopen traumaverwerking.

 

Na een lange tijd ‘van me af’ schrijven had ik de content voor een boek. De ervaringen die ik had opgeschreven vormden de basis van het boek.

 

Vele malen heb ik mijn verhaal aangescherpt, geredigeerd en compleet herschreven om het therapeutisch relaas om te vormen naar een voor iedereen herkenbaar en leesbaar boek. Het is mijn verhaal geworden over vallen. Maar vooral ook over weer opstaan.


Breaking the silence

Ik heb mijn verhaal niet opgetekend omdat ik vind dat ik het nieuwe literaire talent van Nederland ben, integendeel. Aanvankelijk heb ik mijn verhaal opgeschreven om uit te geven in de hoop dat er één iemand na het lezen zou gaan berichten en mij zou vertellen dat mijn verhaal herkenning en erkenning had gegeven en dat het een verschil gemaakt zou hebben.

 

Dat doel is bereikt en vele, vele malen overtroffen. Ik ben er trots op om te kunnen zeggen dat ik inmiddels vele reacties heb mogen ontvangen waaruit blijkt dat mijn verhaal mensen heeft geïnspireerd. Mijn verhaal heeft bij velen iets in beweging gezet en daarvoor ben ik dankbaar.

 

Thema’s die in mijn boek naar voren komen:

Getraumatiseerd raken. Hulp vragen. Kwetsbaarheid. Vallen en weer opstaan. Veerkracht!

Geef PTSS een gezicht

Mijn boek 'Operatie Geslaagd' vertelt het verhaal van een normale man. Een militair, een vader, een mens. Ik zou uw buurman kunnen zijn. In de zomer van 2007 liet ik mijn jonge gezin achter om te helpen bij het redden van levens in Afghanistan. Ik kwam anders terug. Enerzijds verrijkt, anderzijds getraumatiseerd. Ik wilde dat echter niet toegeven, hield mezelf groot en verhardde in alles. Kwetsbaarheid tonen was voor mij geen optie.

 

Inmiddels weet ik dat kwetsbaarheid tonen niet iets is voor softies, maar juist getuigt van moed. Datzelfde geldt voor het vragen van hulp. Ik ben blij en dankbaar dat ik op een zeker moment mijn hand heb durven uitsteken om deze door anderen vast te laten pakken en mij weer op pad te helpen en ik gun het iedereen om datzelfde te ervaren.

Cover boek Operatie Geslaagd


Geef PTSS een stem

 Theatertour Operatie Geslaagd met 7even Bridges

Mijn boek heeft inmiddels duizenden mensen bereikt en geraakt. De boodschap van kwetsbaar durven op te stellen is zelfs een nieuwe fase in gegaan. Samen met mijn zes goede vrienden heb ik een muzikaal theaterstuk geschreven gebaseerd op mijn verhaal. De grote man die zich kwetsbaar opstelt op de planken. Deze voorstelling is inmiddels op tournee in heel Nederland en oogst veel lof.


Ik ben er ongelooflijk trots op om mijn verhaal nu op de planken te mogen en te kunnen(!) vertellen en ik hoop oprecht dat ik nog vele mensen met mijn verhaal mag raken, herkenning geven en te kunnen inspireren.

Dat zou pas een 'Operatie Geslaagd' zijn


Boek

Theatertour

Muziek